Återvunnet fisknät får nytt liv i BMW iX

KIERRÄTETYILLE KALAVERKOILLE UUSI ELÄMÄ BMW iX:SSÄ.

Kestävillä materiaaleilla on entistä tärkeämpi rooli BMW:n sisätiloissa. BMW Group Designin kestävän kehityksen johtaja Daniela Bohlinger tapasi italialaisen Aquafil-yrityksen toimitusjohtajan Giulio Bonazzin Ljubljanan tehtaalla, jossa valmistetaan ECONYL®-lankaa kierrätetyistä kalaverkoista ja muusta nailonjätteestä.

Lue lisää
KIERRÄTETYILLE KALAVERKOILLE UUSI ELÄMÄ BMW iX:SSÄ.

Kalaverkot, jotka Giulio Bonazzi levittää kokoushuoneensa suurelle pöydälle, ovat niin puhtaita, että niiden melkein luulisi olevan uusia. ”Verkot puhdistetaan useassa vaiheessa, ja käsittelemme ne yhdessä muun nailonjätteen kanssa kemikaalilaitoksessa, joka hajottaa ne kemiallisiksi komponenteiksi”, kertoo italialainen langanvalmistaja. Tuloksena on ECONYL®, puhdas nailonrae, jolla on täsmälleen sama koostumus kuin öljypohjaisella niin sanotulla ”standardinailonilla”. Kun ECONYL®-tuotteet tulevat käyttöikänsä loppuun, ne voidaan palauttaa kiertoon ja kierrättää uusien tuotteiden valmistusta varten.  ”Tämä voidaan toistaa niin monta kertaa kuin halutaan”, Bonazzi sanoo. ”Se on siis todella ympäristöllisesti kestävää”.

Lue lisää
Econyl

Kestävä kehitys kohtaa optimaaliset suunnitteluominaisuudet.

BMW käyttää ECONYL®-lankaa myös kankaissa, joita käytetään BMW i3:n, BMW iX:n ja muiden mallien sisäkattojen ja lattiamattojen valmistamiseen. BMW:n suunnittelun kestävyydestä vastaavalle Daniela Bohlingerille tämä on looginen askel organisaatiossa leviävälle ympäristötietoisuudelle, jolla on suuri ja kasvava rooli BMW:llä. ”Meille oli tärkeää pystyä käyttämään kierrätettyä materiaalia näiden tuotteiden perustana. Kalaverkoista ja muusta nailonjätteestä valmistettavalla ECONYL®-nailonilla on erittäin hyvät ominaisuudet käyttötarkoituksiimme. Sen väripaletti on erityisen kaunis, ja suunnittelijana voit työskennellä sen kanssa erittäin monipuolisesti. Sanomattakin on selvää, että kierrätetystä materiaalista valmistetun tuotteen on näytettävä virheettömältä ja sillä on oltava loistavat ominaisuudet”.

 

Luksusbrändien avoimuus, etenkin kierrätysmateriaaleille, on kuitenkin edelleen rajallista, Giulio Bonazzi sanoo. Asenteet näyttävät kuitenkin pikku hiljaa muuttuvan. BMW:n lisäksi muutkin brändit, kuten Prada ja Gucci, käyttävät nykyään ECONYL®-nailonia mallistoissaan. Öljypohjaiseen nailoniin verrattuna kierrätetyn materiaalin tuotanto vähentää hiilidioksidipäästöjä 90 prosenttia.

Lue lisää
Advanced recycling
Advanced recycling 2

Edistyksellinen kierrätysprosessi vaikuttaa ympäristöön.

Sukeltajat löytävät merestä osan hylätyistä kalaverkoista, mikä on ”kokonaisuuden tunteellisin osa”, sanoo Giulio Bonazzi. ”Aquafilin kahden muun kumppanin kanssa vuonna 2013 perustaman The Healthy Seas -kansalaisjärjestön päätavoitteena on lisätä tietoisuutta hylättyjen kalaverkkojen ongelmasta.” Suurin osa Bonazzin Sloveniassa sijaitsevan Aquafil-yrityksen kierrättämistä verkoista tulee kalanviljelylaitoksilta eri puolilta maailmaa. Aquafil kerää nämä raaka-aineet kahteen 15 000 neliömetrin varastoon Ljubljanassa, jossa ne puhdistetaan ja pakataan kuormalavoille.  Myös muu nailonjäte, kuten vanhat matot, jätekangas ja muovikomponentit, varastoidaan samassa varastossa. Kaikki nämä materiaalit kierrätetään kemikaalilaitoksessa täysin uudeksi ECONYL®-nailoniksi. Maallikko ei pysty täysin hahmottamaan tehtaan kierrätysprosessia. Tämä johtuu siitä, että suurin osa kemiallisista erotus- ja fuusiointiprosesseista tapahtuu siellä, missä niitä ei näe – tehtaan läpi kulkevassa monimutkaisessa kattila- ja putkistojärjestelmässä. Alussa näet, miten jäte käsitellään: esimerkiksi, että kalaverkot pilkotaan pieniksi paloiksi ja siirretään kuljetinhihnalla isoon kattilaan. Mutta seuraavalla asemalla kerrosta ylempänä, jossa osa hopeanväristen putkien ulkopuolella olevasta materiaalista on näkyvissä, se on jo lumenvalkoista muoviraetta. Lopuksi kierrätetty materiaali syötetään ns. kehrälevyjen läpi, kehrätään päättymättömäksi sileäksi langaksi ja kääritään suurille rullille. Toisella tehtaan alueella valkoinen lanka ja erittäin suuret mustat, punaiset ja siniset rullat lastataan rullavaunuihin.

Lue lisää

Tämän kierrätysteknologian edelläkävijänä Giulio Bonazzi johtaa maailman ainoaa tehdasta, joka valmistaa puhdasta ECONYL®-nailonlankaa jätteestä. Hänen tuotteensa voidaan kierrättää niin monta kertaa kuin halutaan laadun heikentymättä. Se on suljettu sykli. ”Tähän suuntaan olemme siirtymässä myös ajoneuvoteollisuudessa”, sanoo Daniela Bohlinger. ”Mietimme tuotesyklin kokonaisuutena alusta alkaen ja käytämme entistä enemmän materiaaleja, jotka voidaan lopulta kierrättää ja käyttää muihin tarkoituksiin”.

Lue lisää
The factory

Vahvat ilmastotavoitteet.

Investoinnit päästöttömiin polttoaineisiin ja materiaalien tehokas käyttö edistävät myös Pariisin sopimuksen ilmastotavoitteiden saavuttamista.  ”Toimitusjohtajamme Oliver Zipse on todella sitoutunut näiden tavoitteiden saavuttamiseen”, korostaa Daniela Bohlinger. Giulio Bonazzilla on käsitys siitä, mitä tällaisten muutosten toteuttaminen alalla tarkoittaa. ”Jos olisin tiennyt etukäteen, kuinka vaikeaa tämä kaikki tulisi olemaan, en todellakaan olisi ryhtynyt tähän”, sanoo yrittäjä, joka kutsuu itseään ”hulluksi kaveriksi” ja nauraa.

 

Tehdaskierroksella hän näyttää Daniela Bohlingerille esimerkin kohtaamistaan haasteista: ”Kun kierrätämme kalanviljelyverkkoja, meidän on poistettava kuparioksidipinnoitteet, joilla kalaverkot suojataan leväkasvustolta. Kuparioksidi ei ole nailonia. Tämä aiheutti monia ongelmia varsinaiselle kemialliselle prosessille. Olemme muutaman vuoden ajan pystyneet erottelemaan kuparioksidin kalanviljelyverkoista, koska olemme kehittäneet siihen erityiset laitteet.

Lue lisää
Strong ambitions
”Kehitämme selkeää suuntaa tämän kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä”
Daniela Bohlinger, BMW Group Designin vastuullisuuspäällikkö
Kaikki BMW iX: stä.

KAIKKI BMW iX: STÄ.

Lue lisää sähköautoista ja ladattavista hybrideistä

LUE LISÄÄ SÄHKÖAUTOISTA JA LADATTAVISTA HYBRIDEISTÄ.