Kvinna pekar med handen på skärmen

INTERAKTIIVISTA JA IHMISMÄISTÄ TEKNIIKKAA UUDESSA BMW iX:SSÄ.

Uudessa BMW iX -autossa nähdään nyt ensimmäistä kertaa BMW:n historiassa, kuinka IPA:n (Intelligent Personal Assistentin) takana oleva tekniikka herätetään autossa visuaalisesti henkiin. Tekniikka on integroitu BMW:n iDrive-järjestelmään toiminnoksi, joka kykenee ajomatkoilla lähes ihmismäiseen vuorovaikutukseen kuljettajan kanssa.

Lue lisää
INTERAKTIIVISTA JA IHMISMÄISTÄ TEKNIIKKAA UUDESSA BMW iX:SSÄ.

BMW asetti 20 vuotta sitten alalle uuden standardin, kun se otti iDrive-käyttö- ja tietoviihdejärjestelmän käyttöön BMW 7-sarjassa. Vuonna 2001 lanseeratussa BMW 7-sarjassa ohjaamo siivottiin painikkeista ja säätimistä. Niiden tilalle kojelautaan asennettiin värinäyttö ja keskikonsoliin kiertosäädin. Tämä monitoimijärjestelmä on nimeltään iDrive, ja se tarjoaa kuljettajalle laajat mahdollisuudet auton asetusten sekä viihde-, navigointi- ja muiden toimintojen ohjaamiseen. Myöhemmin vuonna 2021 lanseerattavassa BMW iX -autossa iDrive-järjestelmä tulee viemään auton ja kuljettajan välisen vuorovaikutuksen uudelle tasolle.

Lue lisää

Silta ihmisen ja koneen välillä.

IPA on täydellinen matkaseuralainen, jonka kanssa voit puhua lähes mistä tahansa asiasta. Haluatko esimerkiksi löytää kaupungin parhaan ravintolan? IPA etsii juuri sinulle sopivat vaihtoehdot ja opastaa sinut perille aina ovelle asti. Sen digitaalisen persoonallisuuden ansiosta voit luoda siihen turvallisen vuorovaikutussuhteen viestimällä sen kanssa ja esittämällä sille kysymyksiä. Se voi esimerkiksi kertoa sinulle helposti, mitä autollesi kuuluu ja mitä toimintoja siinä on. Jos tunnet olosi stressaantuneeksi, se voi mukavoittaa ajokokemusta harmonisella ja miellyttävällä valaistuksella. Voit myös asettaa sille haluamasi puhuttelunimen, johon se vastaa – sen jälkeen vain mielikuvitus on rajana.

Lue lisää
IPA

Elekieleen perustuva tekniikka.

Uuden sukupolven IPA-avustin astuu hienovaraisella mutta vaikuttavalla tavalla myös näkökenttääsi: hehkuvat partikkelit herätetään henkiin näytöllä ja viestivät tunteita vuorovaikutuksessa kuljettajaan. Tämä minimalistinen design valittiin tuhansien ideoiden joukosta ja luotiin BMW Design Development -yksikössä.

 

”Ratkaiseva hetki projektissa oli sen oivaltaminen, että meidän ei tarvitse lähestyä Intelligent Personal Assistentin taustalla olevaa tekniikkaa teknisestä tai designin näkökulmasta. Innovaatio perustuu sen sijaan oikeisiin ihmisiin ja heidän sanattomaan viestintäänsä”, sanoo Jessica Covi, BMW:n Experience Design Lead, joka kuuluu myös Intelligent Personal Assistantin kehitystiimiin. ”Siitä hetkestä alkaen keskityimme kolmiulotteiseen liikesuunnitteluun.” Inspiraationa IPA:n ydinpersoonallisuudelle toimivat uuden ajan Sherlock Holmes à la Benedict Cumberbatch ja James Bond -elokuvien moderni Q (Ben Whishaw): ”Aina yhtä loistavia ja päättäväisiä, mutta kuitenkin hymy huulilla.”

 

Ensimmäisissä kokeissa tiimi kuvasi 3D Kinect -videokameralla osallistujia, jotka vastasivat kysymyksiin käyttämällä elekieltä. ”Hyödynsimme myös valkoista animaatioruutua, joka liikkui sisäänpäin ja joka seurasi ja kopioi oikeiden ihmisten elekieltä – se toimi yhtenä monista inspiraatioista Intelligent Personal Assistantille”, Covi kertoo.

Lue lisää
Jessica Covi
"Teknologia on vielä parempaa, kun se yllättää sinut"
Jessica Covi, BMW: n kokemussuunnittelupäällikkö ja osa älykkään henkilökohtaisen avustajan kehitystiimiä.
BMW iX

Ihmistetyt innovaatiot ovat tulevaisuutta.


BMW Design Team keskittyy myös jatkossa ihmisen käyttäytymiseen pohjautuvaan suunnitteluun. ”Siirrymme tekniikan ihmistämisen kautta kohti kokemussuunnittelun uutta aikakautta”, Covi sanoo. ”Sillä tekniikka on vielä entistä parempaa, kun se yllättää sinut. Siihen tähtäämme.”

 

BMW User Experience -osaston suunnittelijat kartoittavat perusteellisesti asiakasmatkan aikana ilmenevät tarpeet kaikista eri näkökulmista. Tavoitteena on varmistaa, että BMW-auton kuljettaja ja matkustajat tuntevat olonsa autossa aina mukavaksi. Sama filosofia pätee myös Intelligent Personal Assistentiin: vuorovaikutuksen sen kanssa on oltava luonnollista ja intuitiivista. ”Se perustuu käyttäytymismalleihin, joita ei tarvitse opettaa alusta alkaen vaan jotka hallitaan jo valmiiksi”, Covi kertoo.

 

Kun BMW iX lanseerataan myöhemmin tänä vuonna, siitä tulee BMW:n tekninen lippulaiva. BMW iX on myös ensimmäisen malli, jossa on käytössä seuraavan sukupolven BMW iDrive.

Lue lisää
Kaikki BMW iX: stä.

KAIKKI BMW iX: STÄ.

eAcademy

eACADEMY.

Haluatko tietää lisää? Kerää lisää hyödyllisiä vinkkejä ja lue tuoreimmat tiedot sähköautoista ja ladattavista hybrideistä.