KONCEPTET BMW iX FLOW

BMW-AUTO, JOKA VAIHTAA VÄRIÄ NAPIN PAINALLUKSELLA.

KONSEPTIAUTO BMW iX FLOW, JOSSA ON E INK.

BMW esittelee mahdollisen tulevaisuuden tekniikan, joka digitalisaatiota hyödyntämällä mukauttaa auton ulkopuolen värin toiveidesi mukaisesti. Tämä tekniikka on nyt käytössä BMW iX Flow -konseptiautossa, joka on varustettu E Ink -teknologialla. Auto paljastettiin vuoden 2022 Consumer Electronics Show (CES) -messuilla.

Lue lisää
BMW-AUTO, JOKA VAIHTAA VÄRIÄ NAPIN PAINALLUKSELLA.KONSEPTIAUTO BMW iX FLOW, JOSSA ON E INK.

BMW iX FLOW, JOSSA ON E INK.

Auton ulkopuolen värin vaihdot mahdollistaa erikoiskehitelty päällyste, joka on sovitettu tarkasti BMW iX:n muotoihin. Kun pintaa stimuloidaan sähköisillä signaaleilla, elektroforeettinen tekniikka tuo pintaan erilaisia pigmenttejä, jolloin auton ulkoväri vaihtuu halutuksi. Tällä hetkellä auton ulkopintaan voidaan tuoda näin erilaisia harmaan sävyjä.

Innovatiivinen E Ink -tekniikka antaa täysin uusia mahdollisuuksia mukauttaa auton ulkoasu kuljettajan esteettisten mieltymysten, sääolosuhteiden tai jopa toiminnallisten tarpeiden mukaisesti. BMW tulee kehittämään tekniikkaa eteenpäin niin, että tämänkaltainen personoinnin taso on koettavissa tulevaisuudessa myös tuotantoautojen ulkopuolella ja sisätilassa.
BMW iX Flow med E Ink

NÄIN TEKNIIKKA TOIMII.

Elektroforeettinen värjäys perustuu E Ink -yrityksen kehittämään tekniikkaan ja on ehkä parhaiten tuttu e-kirjojen lukulaitteiden näytöistä. E Inkin tekniikalla varustetun BMW iX Flow -auton pintapäällyste sisältää miljoonia mikrokapseleita, joiden halkaisija vastaa ihmisen hiuksen paksuutta. Jokainen näistä mikrokapseleista sisältää negatiivisesti varattuja valkoisia pigmenttejä ja positiivisesti varattuja mustia pigmenttejä. Valitusta asetuksesta riippuen sähkökentän avulla tapahtuva stimulointi saa joko valkoiset tai mustat pigmentit kerääntymään mikrokapselin pinnalle, jolloin auton ulkopintaan tulee haluttu värisävy.

Tämän aikaansaamiseksi auton pintaan on kiinnitetty äärimmäisen tarkasti suuri joukko niin kutsuttuja ePaper-segmenttejä. Generatiivisilla suunnitteluprosesseilla varmistetaan, että segmentit toistavat auton ominaismuotoja ja niistä syntyviä valon ja varjon vaihteluita. Generatiiviset suunnittelualgoritmit mahdollistavat joustavuuden, jota tarvitaan ePaper-tekniikan räätälöimiseksi auton muotoilulinjoihin.

Katso video BMW iX Flow -konseptiauton taustalla olevasta työstä ja värien vaihtumisesta.

EI PELKÄSTÄÄN ULKONÄKÖASIA.

Sen lisäksi, että auton ulkopuolen väriä vaihtamalla voi ilmaista persoonallisuuttaan, makuaan tai mielialaansa, värin vaihdolla voi olla myös käytännöllisiä tarkoituksia.

Tummat ja vaaleat värit nimittäin heijastavat auringonvaloa ja imevät lämpöä eri tavoin, mistä voidaan saada autossa käytännön hyötyjä. Useimmat tietävät, että valkoiset pinnat heijastavat auringonvaloa enemmän kuin mustat pinnat. Näin ollen auton ja sen sisätilan lämpenemistä voidaan vähentää kuumassa auringonpaisteessa vaihtamalla auton ulkopinnan väri vaaleammaksi. Kylmällä säällä tumma väri pystyy puolestaan imemään autoon enemmän lämpöä auringon säteistä. Kummassakin tapauksessa värin valinnalla voidaan auttaa vähentämään lämmitys- ja viilennysjärjestelmien käyttöä, mikä puolestaan pienentää polttoaineen- tai virrankulutusta. E Ink -tekniikka on myös itsessään todella energiatehokasta, sillä toisin kuin näytöt ja projektorit, elektroforeettinen tekniikka ei vaadi energiaa valitun värin ylläpitämiseen. Virtaa kulutetaan vain lyhyen aikaa väriä vaihdettaessa.
BMW iX FLOW med E-Ink
BMW iX FLOW med E-Ink
BMW iX FLOW med E-Ink
”BMW iX Flow E Ink on edistyksellinen design- ja tutkimusprojekti ja esimerkki tulevaisuuteen suuntautuvasta ajattelusta, josta BMW tunnetaan”
Adrian van Hooydonk, Head of BMW Group Design.
BMW iX FLOW med E-Ink

BMW iX FLOW med E-Ink.

BMW iX FLOW med E-Ink

BMW iX FLOW med E-Ink.

BMW iX FLOW med E-Ink

BMW iX FLOW med E-Ink.

UUSIA VALINNANMAHDOLLISUUKSIA.

Autoon valittu ulkoväri on tietysti jo nyt auton omistajalle tapa ilmentää persoonallisuuttaan. BMW-autoihin on valittavissa laaja valikoima ulkovärejä, ja joka vuosi tarjolle tulee uusia värisävyjä, jotka on kehitetty kuvastamaan kyseisten automallien luonnetta ja jotka asettavat uusia trendejä auton ulkopuolen designissa. Kehittyneet tekniikat, kuten BMW iX Flow -konseptiauton teknologia, avaavat kuitenkin uuden valinnanmahdollisuuksien maailman, jossa vapaus valita on viety ennennäkemättömän pitkälle. Tai kuten BMW iX Flow -projektijohtaja Stella Clarke asian ilmaisee: ”Tämä antaa kuljettajalle vapauden ilmaista persoonallisuutensa eri puolia tai jopa suhtautumistaan muutoksiin ja määritellä tämän uudelleen joka kerta autoon astuessaan. Aivan kuten muodilla tai sosiaalisen median päivityksillä, myös autolla tullaan ilmaisemaan eri mielialoja ja tilanteita jokapäiväisessä elämässä.”
BMW iX Flow med E Ink
BMW iX Flow med E Ink

TILAA UUTISKIRJEEMME.

Älä jää paitsi autojamme ja tulevia teknisiä innovaatioita koskevista uutisista! Tilaa uutiskirjeemme ja saa näin ensimmäisten joukossa uusimmat kuulumiset BMW-maailmasta.

Lue lisää
BMW iX

BMW iX – TÄYSSÄHKÖINEN PIONEERI.

Täyssähköinen edelläkävijämme ei jätä ketään kylmäksi. Täältä voit lukea lisää BMW iX:stä ja sen toimintasäteen laskennasta, muotoilun yksityiskohdista ja teknisistä tiedoista sekä artikkeleita esimerkiksi valmistuksesta ja autossa käytettävistä kierrätetyistä materiaaleista.
BMW JA KESTÄVÄ KEHITYS.

BMW JA KESTÄVÄ KEHITYS.

Meille ajamisen ilo on paljon muutakin kuin liikkuvuutta. Myös kestävällä kehityksellä on siinä keskeinen merkitys, emmekä halua tehdä sen suhteen kompromisseja. Lue lisää strategiastamme ja tavoitteistamme sekä siitä, miten teemme käytännössä töitä kestävyyden hyväksi esimerkiksi tehtaillamme eri puolilla maailmaa.