BMW Iconic Sounds Electric

HANS ZIMMER LUO ÄÄNET
SÄHKÖAUTOIHIMME.

BMW IconicSounds Electricille.

Hans Zimmer luo äänet<br> sähköautoihimme.BMW IconicSounds Electricille.

KUINKA BMW KERÄÄ SÄHKÖLLÄ AJAMISEN ILON PISTEITÄ

Hans Zimmerille BMW:n ääni tuo mieleen lapsuuden. Oscar-palkittu säveltäjä on kehittänyt yhteistyössä BMW Group Sound Designin kanssa BMW:n uusiin sähköautoihin erityisen äänijärjestelmän nimeltään BMW Iconic Sounds Electric. Luomme katsauksen hänen aiemmin luomiinsa ääniraitoihin ja matkaan ensimmäisestä ideasta valmiin auton äänen ensiesittelyyn. 

 

Mikä luo elokuvan tunnusomaisuuden? Hyvä lavastus, innovatiivinen käsikirjoitus ja visuaalinen konsepti. Mutta ennen kaikkea hyvä ääniraita, joka todella herättää kertomuksen henkiin. Sama pätee ajoneuvoihin. Designin ja alustan erityispiirteet luovat tunnistettavan ajoelämyksen. Ajamisen ääni on suoraan yhteydessä tunteisiin. Fanit ja asiantuntijat ovat esimerkiksi aina tunnistaneet BMW:n polttomoottorin äänen. Kuinka tämä tunne voidaan siirtää äänettömään sähköautoon? ”Jokaisella BMW:llä on oma luonteensa, joka heijastuu sen äänessä”, Zimmer sanoo. Tämä pätee erityisesti sähköisiin malleihin, mutta eri tavalla.

 

BMW Iconic Sounds Electric tuo uusia äänimaailmoja sähkömalleihin. Ne on luotu BMW Groupin, BMW Groupin Creative Directorin Rezo Vitalen sekä Grammy- ja Oscar-palkitun elokuvamusiikkisäveltäjän Hans Zimmerin yhteistyönä. Zimmer sai kokea viimeisimmän sähköautoille tehdyn sävellyksensä ensi-illan vierailullaan Münchenissä. 

 

Tämä on uusi virstanpylväs hänen lapsuudesta alkaneella äänimatkallaan.

Lue lisää
”Lapsena odotin innokkaana vanhempien kotiintuloa. Kuulin äidin BMW:n tunnusomaisen äänen ja isän BMW:n siitä erottuvan äänen. Auton ääni tuo minulle aina turvallisuuden tunteen.”
- Hans Zimmer
Hans Zimmer

MUKAVUUDENTUNTEEN ÄÄNI

Hänen lähes 40-vuotiseen uraansa kuuluu yli 200 elokuvaa ja Tv-projektia. Hän on ollut 11 kertaa parhaan sävellyksen Oscar-ehdokkaana ja tehnyt musiikin jättimenestyksiin kuten Gladiaattori, Pirates of the Caribbean ja Leijonakunigas, josta hän sai ansaitun Oscar-palkintonsa. Zimmer oli myös mukana luomassa tulevaisuuden visioita elokuvissa Blade Runner 2049 ja Dyyni yhdessä ohjaaja Denis Villeneuven kanssa. Zimmer kehitti Batman-elokuvien Batman Begins ja The Dark Knight äänimaailman, joka luo Gotham Citylle oman tunnusomaisen identiteettinsä. Suurten kaupunkien äänimaailma kiehtoo säveltäjää.  Ne tuovat oman lisänsä elämään kaupungissa, arkkitehtuuriin ja luontoon Zimmerin mukaan äänet ovat erottamattomasti yhteydessä tunteisiin ja muistoihin, jo varhaisesta iästä lähtien. 

 

”Lapsena odotin innokkaana vanhempien kotiintuloa. Kuulin äidin BMW:n tunnusomaisen äänen ja isän BMW:n siitä erottuvan äänen. Saapuvan auton ääni toi minulle aina turvallisuuden tunteen, tunteen siitä, että kaikki on kohdallaan: isä ja äiti tulivat kotiin. Se oli rauhoittava merkki siitä, että on nukkumaanmenoaika. Minulla oli tapana seistä tuolilla ja katsoa ikkunasta, odottaen tuota ääntä.”

 

Siitä alkoi intohimoinen suhtautuminen ääneen. Zimmer oppi vanhemmiltaan jo varhaisessa vaiheessa suuntaamaan katseensa tulevaisuuteen. ”Isä työskenteli tutkijana ennen kuolemaansa vuonna 1963. Vuonna 1962 kaikki hänen yrityksensä autot, ennen kaikkea BMW:t, varustettiin katalysaattoreilla. Jo silloin, etenkin kemistinä, hän ymmärsi, että meidän on suojeltava planeettaamme. Kasvoin siis hyvin vihreään elämänkatsomukseen jo viisivuotiaasta lähtien.” Vuosikymmeniä myöhemmin Zimmer ajaa itse aktiivisesti uuden sähköisen liikkuvuuden tiellä. Ja tämä on säveltäjälle nautittavaa aluetta. ”Mielestäni sähköautot ovat erityisen jännittäviä. Etenkin kun niissä on meidän ääniämme, jotka antavat autoille identiteetin. Musiikkiasteikossa on vain 12 nuottia ja käytämme niistä kolmea, joilla luodaan BMW-ääni.”

Lue lisää

HARMONIAN JÄLJILLÄ

BMW Iconic Sounds Electric
Hans Zimmer

BMW Iconic Sounds Electric sai alkunsa BMW Groupin ja Hans Zimmerin yhteistyöstä. Tavoitteena oli luoda mullistava äänidesign ja konsepti BMW:n sähköautomallistolle ja luoda tulevaisuuden äänimaailmaa. Säveltäjä osallistui alusta alkaen hankkeeseen erittäin mielellään. ”Ensimmäistä kertaa teollisesta vallankumouksesta lähtien meillä oli tilaisuus suunnitella ja muuttaa kaupunkiemme ääniä, eivätkä mekaaniset rajoitteet estä meitä mitenkään. Kyse on tunteisiin vetoavan kokemuksen luomisesta.”

 

Zimmer on usein luonut ääniä autoille ja muille ajoneuvoille elokuvien äänimaailmaa varten – ääniä, jotka kuulostavat järkeenkäyviltä, mutta jotka ovat itse asiassa keksittyjä, kuten Batmobilen ääni. Mutta kuinka hän huomioi tunteet autossa, joka tulee käyttöön todellisessa elämässä? ”Kuin muusikko. Enkä tarkoita tällä sointujen ja musiikki-instrumentin hallinnan opettelua”, Zimmer painottaa. Musiikissa tärkeintä on soittaminen. ”Musiikkia soitetaan. Soittaminen edellyttää leikkimieltä. Jos ymmärrät jotain muusikon leikkimielestä, se parantaa elämääsi. Yhtenä ohjenuoranani oli luoda näille autoille kaunis ja leikkisä ääni. Ääni, joka luo kuljettajalle mukavan ja viihtyisän tunnelman sateisinakin aamuina ja saa hymyn suupieliin työmatkalla. 

Lue lisää
”My Modesiin luotu äänimaailma muodosuu useista osista, joista jotkut ovat perinteisempiä, toiset täysin uusia luomuksia. Perustan muodostavat ihmisäänet ja klassiset instrumentit, joiden päälle mekaaniset äänet ja epätavanomaisemmat yhdistemät tuovat erilaisia sävyjä.”
- Renzo Vitale, Creative Director Sound BMW Group.

TYHJÄSTÄ KANKAASTA ÄÄNIELÄMYKSEEN

Luovan prosessin aikana Zimmer ja Vitale halusivat yhdessä BMW:n tiimin kanssa käyttää BMW Iconic Sounds Electricin ääntä. He halusivat luoda tyhjän kankaan, jonka auton matkustajat värittävät omilla tunteillaan. ”BMW-sähköauton ääni vaihtelee ajettaessa malleittain sen mukaan, mikä My Mode -tila on valittuna. Viisi erilaista My Mode -tilaa luovat yhtenäisen käyttökokemuksen sisätiloihin kuljettajan mieltymysten mukaisesti. Jokainen My Mode -tila keskittyy ajoneuvon luonteen eri piirteisiin. Se myös kuuluu äänessä”, Vitale selittää. BMW iX:ssä vakiona on My Mode Personal (BMW i4:ssä vakiona on Comfort), jossa BMW Iconic Sounds Electric käyttää pallomaista äänikuviota ja useita tonaalisia komponentteja välittämään äänitilan, joka ilmentää ajoneuvon progressiivista ja itsenäistä luonnetta. Personal- ja Comfort-tilojen sisätilaan luoma äänimaailma muodostaa myös ulkopuolelle jalankulkijoille kuuluvan äänivaroitusjärjestelmän perustan. My Mode Sport on My Mode Personalin ja Comfortin harmonisen ja elegantin äänimaailman vastakohta. Tämä tila painottaa paljon enemmän aktiivista ajoelämystä. Äänimaisema on merkittävästi enemmän läsnä ja modulointi on erittäin dynaamista. Se antaa kuljettajalle selkeän kuvan moottorin tehosta ja käytössä olevasta ajotilasta. 

Lue lisää
BMW Iconic Sounds Electric

Jyrkkäsävyiset neonvärit ja erilaiset abstraktit kuviot etupenkin näytöllä täydentävät My Mode Expressive -tilaa. Bassoäänenä on viulu. Kiihdytettäessä kuuluu useita päällekkäisiä ääniä, jotka kovenevat nopeuden lisääntymisen myötä. Ensimmäinen täydellinen sointu kuuluu 60 km/h nopeudessa ja toinen 120km/h nopeudessa. Ääni pysyy samana tasaisessa nopeudessa, mutta äänenvoimakkuus hiljenee ja keskittyy ajoneuvon hiljaiseen käyntiin. My Mode Expressive -tilan äänikokemus poikkeaa huomattavasti My Mode Relax -tilan perusasetusten äänikokemuksesta. My Mode Relax -tila keskittyy hyvinvointiin ja harmoniaan. Näytön grafiikka on sen mukainen ja näyttää rannikkoviivaa, järviä ja jokia, mikä luo pehmeän, herkkävireisen ja harmonisen vaikutelman ja tekee matkasta rauhallisemman. Äänimaailma lievittää kuljettajan jännitystä ja auttaa jättämään stressin taakseen”, Renzo Vitale sanoo konseptia kuvaillessaan. Ainoastaan My Mode Efficient -tilassa äänipalaute on kokonaan pois päältä. Kuljettaja voi myös kytkeä muut My Modes -ajoäänet pois päältä muuttamalla asetuksia iDrive-valikosta. 

Lue lisää

ALOITA ÄÄNIMATKA

”Tyhjän kankaan konseptin tarkoituksena on kuitenkin olla avoin yllätyksille”, Zimmer selittää. ”Tarkoituksena ei ole, että minä ja Renzo kerromme kaikille, mitä heidän tulee tuntea kuunnellessaan ja ajaessaan. Avaamme oven mahdollisuuksille tutkia omaa äänimatkaansa. Pyrimme henkilöimään auton tekniikkaa, tutkimaan kokemuksia ja henkilöimään matkan. Ajattelemme nykyään matkaa pisteestä A pisteeseen B korvillamme ja siksi myös BMW:n ajoelämyksen on oltava muunnettavissa ääniseikkailuksi.

Lue lisää
The i4

THE i4

Ensimmäinen täyssähköinen Gran Coupé, jonka toimintamatka on jopa 600 kilometriä*.
BMW sähköistyminen.

BMW:N SÄHKÖINEN LIIKKUVUUS.