BMW iX1 som kör på gatan i Köpenhamn.

LÖYTÖRETKI NØRREBRON KAUPUNGINOSAAN RUNE GLIFBERG JA BMW iX1.

LÖYTÖRETKI NØRREBRON KAUPUNGINOSAAN RUNE GLIFBERG JA BMW iX1.

Yksi maailman kestävimmistä kaupungeista. Yksi rullalautailun kestävimmistä ikoneista. Uusi BMW iX1. Tule mukaamme kierrokselle saadaksesi tietää, mitä Kööpenhaminan kiehtovimmassa kaupunginosassa voi tehdä. Paikallinen sankari, ammattilaisrullalautailija ja arkkitehti Rune Glifberg vie meidät omien paikallisten sankareidensa kierrokselle ja alueelle, jonka he auttavat herättämään henkiin.

Leveästi virnistävä haisunäätätukkainen olympiarullalautailija ja Kööpenhaminan sisäpiiriläinen Rune Glifberg on hyvällä tuulella, ja se johtuu osaksi BMW:stä. Hänellä on kädessään uuden BMW iX1 -auton avaimet, ja hän on valmis viemään meidät lempikaupunkinsa trendikkäimpiin paikkoihin.

 

Rune on Tanskan kuuluisin rullalautailija. Taidoillaan lempinimen The Danish Destroyer saanut Rune aloitti rullalautailun 11-vuotiaana ja ryhtyi ammattilaiseksi 17-vuotiaana. Hänen uraansa huippurullalautailijana on sisältynyt kaksi X Games -voittoa, vuosina 2008 ja 2009, hän on ollut yksi Tony Hawkin PlayStation -peli Pro Skaterin alkuperäisistä pelattavista hahmoista, hänet on rankattu maailman parhaaksi rullalautailijaksi verttirampissa (2001) ja poolissa (2008) ja hän edusti 46-vuotiaana Tanskaa Tokion olympialaisissa ensimmäisessä park-rullalautailutapahtumassa vuonna 2020.

Lue lisää
Kai Langer

Todellinen BMW-fani.

Vietettyään 20 vuotta Yhdysvalloissa tämä tanskalainen on nyt palannut kotikaupunkiinsa Kööpenhaminaan. Hänellä on kaupunkiarkkitehtuurialan Glifberg - Lykke -yritys suunnittelija Ebbe Lykken kanssa, ja hän suunnittelee skeittipuistoja ja kaupunkitiloja tarjotakseen muille ihmisille mahdollisuuksia ihastua tähän kaupunkiurheilulajiin, joka on vienyt häntä ympäri maailmaa viimeiset 30 vuotta.

 

Tänään hän on uuden BMW iX1 -auton ratin takana. Kyseessä on uusin nollapäästöinen BMW SAV. Tämä on uusi avaus BMW:n sähköajoneuvojen jatkuvasti kasvavaan mallistoon. Autossa on kulmikas ilme, siniset peitelevyt, kromatut säleiköt ja tilava takatila – se on lihaksikas ja urheilullinen sekä valmis ottamaan kaupungin kadut haltuunsa tyylikkäästi.

Lue lisää
BMW iX1

Se on kaukana Runen ensimmäisestä BMW:stä. Hän osti ensimmäisen BMW:nsä, BMW 328is -auton vuonna 1997 asuessaan Yhdysvalloissa, eikä hän ole sen jälkeen ajanut muun merkkisiä autoja. Hän luettelee ajohistoriaansa kuuluvan autoja, kuten BMW X5, BMW M5 ja projektiautot. Rune on jopa ajanut BMW-autoilla kilpaa radoilla Kaliforniassa asuessaan. Hän innostuu kertoessaan äskettäisestä matkasta Gotlantiin Ruotsiin, missä hän ajoi radalla uusinta BMW iX M60 -autoa. ”Oli uskomatonta, kuinka hyvä sitä oli käsitellä”, hän sanoo ennen kuin paljastaa, että ajaa tällä hetkellä lataushybridiä. ”Tuntuu oikeutetulta ajaa autoa kaupungissa, kun ajaa sähköllä.”

Lue lisää
”Kööpenhamina on mukava kaupunki asua: Mihin tahansa katsookin, ihmiset ovat tekemässä jotain, liikkumassa paikasta toiseen. Tämä on hyvin eloisa kaupunki.”
Rune Glifberg
BMW iX1

GLIFBERGIN POIMINNAT: PAIKALLISEN OPAS ERÄISIIN KÖÖPENHAMINAN TYYLIKKÄIMPIIN PAIKKOIHIN

Ajamme Rune Glifbergin Nørrebro-kierroksen ensimmäiseen pysähdyspaikkaan Stefansgadelle Kööpenhaminassa. Tämä on hyvä paikka aloittaa: katu valittiin keväällä 2022 Kööpenhaminan ensimmäiseksi vihreän liikenteen kaduksi, joka on suljettu diesel- ja bensiiniautoilta ympäristön kannalta kestävämpien kuljetusmenetelmien testaamiseksi kaupungissa. On hyvä, että automme on BMW iX1…

Lue lisää

1. CURBSIDE STORIES

Curbside Stories

Stefansgade 12 | @curbsidestories

Levykaupan ja tuunattuja vaatteita myyvän kaupan välissä mukulakivikadulla sijaitseva Curbside Stories on vaikea paikka luokitella. Se on hieman tavallista olohuonetta isompi, siellä on sininen sohva sekä kirjahylly täynnä taide- ja rullalautailukirjoja, se on taidegalleria, paikallisen rullalautailuyhteisön oleskelutila sekä yksi Nørrebron luovista keskuksista.

”Valitsin tämän paikan, koska omistaja René on ystäväni sekä paikallinen elokuvantekijä ja kuvaaja. Tämä on paikka, jossa keskitytään paikallisiin luoviin ihmisiin ja taiteilijoihin”, Rune kertoo. ”Stefansgade on myös upea katu, ja se on aivan Jægersborggaden vieressä, joka on yksi Kööpenhaminan tyylikkäimmistä alueista.”

Omistaja René Sascha Johannsenille, elokuvaajalle, ohjaajalle ja rullalautailijalle, jonka studio on verhon suojassa gallerian päätilan takana, rullalautailu on tilan keskipiste.

”Halusin luoda toimistotilan, joka on myös taidegalleria, sekä ottaa mukaan rullalautailun luovat ihmiset”, hän sanoo. Monet gallerian näyttelyistä ovat paikallisten rullalautailijoiden töitä mukaan luettuna tämänhetkinen taiteilija Jonas Orlof, eli Bebe Jones/Blosti.

2. PSYCHE ORGANIC & PSYCHE ORGANIC CAFÉ

Psyche Organic ja Psyche Organic Café

Jægersborggade 18 och 41 | @Psyche.organic

Muutaman kadun päässä Curbside Storiesista Jægersborggade on trendikkään Nørrebron episentrumi, jonka Time Out nimesi maailman tyylikkäimmäksi alueeksi vuonna 2021. Kadun varrella on kauppoja ja ruokapaikkoja, käsintehtyjä neuleita roikkuu kauppojen ulkopuolella, pelargonit kukkivat sinkkilaatikoissa kirkkaalla raidallisella langalla koristellun puunrungon vieressä ja ilma huokuu luovuutta.

”Pienet paikalliset yritykset tekevät tällaisista alueista kiehtovia”, Rune sanoo. ”Ne herättävät kaupungin henkiin ja saavat sen hengittämään. Jægersborggadessa minua viehättävät nämä pienet kaupat sekä se, että se yhdistyy Superkileniin ja Assistens Kirkegaardiin, joka on kirkkomaa kadun päässä.”

Pysähdymme Psyche Organiciin, joka on vastuullisuutta ja kestävyyttä painottava oliiviöljyyn erikoistunut kauppa sekä taas yksi rullalautailuyhteys omistaja Theophilos Constantinoun ansiosta.

”Theo on siirtynyt Yhdysvalloista tänne Kööpenhaminaan, ja meillä on yhteisiä rullalautailuystäviä New Yorkissa”, Rune kertoo. ”Ihailen sitä, että hän lähti ja otti Yhdysvalloista kaiken mukaansa, koska halusi myydä kreikkalaista luomuoliiviöljyä täällä. Kyseessä on paikallinen yritys, jossa on kansainvälinen säväys, tuotteet ovat luomua ja oliiviöljy on erinomaista.”

Mentäessä katua hieman eteenpäin oliiviöljykaupalta Psyche Organicilla on salonkityylinen kahvila, jossa tarjotaan herkullista paikallista luomuruokaa tilassa, joka on vuorattu esimerkiksi Noah Beckerin nykytaiteella.

3. URBAN 13

Urban 13

Under Bispeengbuen, Bispeengen 20 | @urban13.dk

On vaikea keksiä parempaa paikkaa tehdä tutkimusretkiä BMW iX1 -autolla kuin Urban 13. Tässä Nørrebron laitamilla sijaitsevassa luovassa tilassa ylikulun alla on kokeellinen kaupunkilaboratorio, jossa ihmiset voivat saada suuria aikaan. Edessämme teinipoika heittelee koreja, työmatkalaiset pyöräilevät kotiin kukkia pyöräkoreissaan ja koripallokentällä on käynnissä katumuotikuvaus.

Bändien julisteet ja rullalautailufestivaalien sekä tulevien konserttien mainokset peittävät betonipilareita. Mukana on yksi, jossa lukee:” When life gets hard, go harder, but enjoy it at the same time.” Tähän tiivistyy kööpenhaminalainen asenne: ei ”tee asioita suuresti tai mene kotiin”, vaan tee asioita suuresti ja nauti siitä.

”Kööpenhamina on hyvä toimintojen integroimisessa tavallisiin kaupunkitiloihin sekä vanhojen tilojen muovaamisessa uusiin tarkoituksiin”, sanoo Rune ja kertoo Urban 13:n olevan hyvä esimerkki innovatiivisesta kaupunkisuunnittelusta. ”Täällä on paljon uutta ajattelua ja luovia tapoja kaupunkisuunnitteluun. Tein projektin toisessa Kööpenhaminan kunnassa Høje Taastrupissa, missä loimme vedenhallintakanavan, jossa voi rullalautailla. Kun hulevesiviemäriä ei käytetä ylimääräiselle vedelle, siinä voi rullalautailla.”

4. CIRCUS CIRCUS

Circus Circus

Guldbergsgade 16 | @circuscircus.dk

Jos CPH Open on kaupungin ehdoton rullalautailutapahtuma, Circus Circus on ehdoton rullalautailukauppa. Punavalkoraidallinen kauppa muistuttaa monella tapaa sirkustelttaa, ja sitä johtaa tirehtöörinä Runen vanha ystävä Mischa Gundmann. Sisällä kaksihuoneisessa kaupassa on kaikkea 90-luvun boomboxista ja alkuperäispakkauksessa olevasta Snoop Dogg -nukesta tiskiin, joka on täytetty kuorma-autoilla ja pyörillä sekä lautaseiniä, joista yhteen on painettu Runen pikselöidyt kasvot.

”Olemme täällä, koska Mischa on vanha ystäväni ja Circus Circus on Nørrebron paras rullalautailukauppa”, Rune toteaa. ”Tulen tänne monenlaisten asioiden takia: täällä myydään Flip-rullalautoja, joita edustan, ja tänne myös lähetetään pakettejani.”

Circus Circus on paitsi Runen epävirallinen postitoimisto, myös suosittu kauppa sekä rullaluisteluyhteisön keskus, joka tukee kaupungin tulevia rullalautailijoita heidän kilpaillessaan palkinnoista ja titteleistä esimerkiksi X Games -kisoissa. Mischa suhtautuu rullalautailuun intohimoisesti ja on alalla tunnettu hahmo sekä kuin mekaanikko: ”Tämä on aivan kuin auton rakentamista”, hän kertoo, ”on tiedettävä, miten kaikki osat toimivat yhdessä. Pohjimmiltaan rullalautailussa Kööpenhaminassa on kyse yhteisöstä. Ja Rune on kuningas.”

5. BEVAR’S

Bevar’s

Ravnsborggade 10B | @bevars.dk

Pyörähdettyämme ostoskatu Elmegaden ohi, jolla sijaitsee yksi Runen lempikaupoista Carhartt, viimeinen pysähdyspaikkamme on Bevar’s Ravnsborggadella.

Tämä kodikas paikallinen ravintola sijaitsee täydellisessä paikassa sivussa Nørrebron pääkadulta ja lähellä Dronning Louisen siltaa, joka on paikallisten ajanviettopaikka kesäisin. Tässä kutsuvassa paikassa on dynaaminen ruokalista, jossa on keskitytty tanskalaiseen ruokaan, sekä viinilista, jolla on luonnonviiniä. Toisin sanoen viinejä, jotka valmistetaan mahdollisimman pitkälti ilman lisäaineita ja ilman monimutkaisia enologisia prosesseja. Omistaja Lau Guldbrand Dalgaard halusi luoda teeskentelemättömän, paikallisen olohuoneen tapaisen paikan, jossa ihmiset voisivat työskennellä päivisin, syödä hyvää ruokaa illalla ja viipyä pitkään viikonloppuisin.

”Tällä kadulla oli 10 vuotta sitten paljon vanhoja vintage-kauppoja ja kirpputoreja”, Rune kertoo. ”Se oli yksi paikoista, joissa saatoit mennä takana olevalle sisäpihalle ja löytää huonekaluvaraston. Nyt tänne on kuitenkin tullut yhä enemmän ravintoloita ja kahviloita, joten katu on entistä eloisampi. Siitä on tullut erittäin tyylikäs.”

Fälgarna

UUDELLEENKEKSIMINEN JA INNOVAATIO: KÖÖPENHAMINAN TYYLIKKÄIN KAUPUNGINOSA

Nørrebron kierroksemme päättyessä ajamme Dronning Louisen sillan yli takaisin BMW:n toimistolle Rune jälleen ratin takana. Hänellä on taas tuttu virne kasvoillaan.

 

”Tätä on ollut upeaa ajaa”, hän vastaa kysyessäni, vastasiko auto odotuksia. ”Ulkopuoli näyttää upealta, erittäin tyylikkäältä ja omaleimaiselta. Se tuntuu pieneltä ja ketterältä, mutta näyttää kokoaan suuremmalta tarkoituksellisen ja kestävän ilmeen ansiosta. Se oli helppo pysäköidä ja sillä oli kätevää liikkua ympäri kaupunkia.”

Lue lisää
Rundtur Nørrebro

Aurinko laskee Kööpenhaminassa ja valot syttyvät kaupungin kaduille. Tämä Nørrebron kierros on ollut hyvä sisäpiiriläisen antama kuva kaupungista, jossa keskitytään uudelleenkeksimiseen, kestävyyteen ja innovointiin, sekä paikasta, jossa yhteisöllisyyden tunne on tärkeä. Jos kaipaat retkiopasta, joka tuntee kaupungin kuin omat taskunsa aina designista ja tyylistä vihreään asumiseen, paikallisiin henkilöihin ja BMW:lle sopiviin katuihin, tiedät kehen ottaa yhteyttä.

_____

Kirjoittaja: Laura Hall; Taide: Shin Miura, Madita O’Sullivan; Kuvat: Lasse Bech Martinussen

Lue lisää
Including of /content/bmw/marketNORDICS/bmw_se/sv_SE/publicPools/teaser-pool/medium-teasers/bmw-stories/jcr:content/par-2col1/mediumcontentteaser_1468087411 failed
Including of /content/bmw/marketNORDICS/bmw_se/sv_SE/publicPools/teaser-pool/medium-teasers/i4-2020/jcr:content/par-2col1/mediumcontentteaser__20552051 failed