The 4 - taikuus on linjoissa

THE 4 - TAIKUUS ON LINJOISSA.

The 4 - taikuus on linjoissa.

Luonnetta jokaisessa linjassa.

Uusi BMW 4-sarjan Coupé tulkitsee klassisen coupé-ilmeen uusiksi. Muotoilu on pelkistetty voimakkaiksi ja selkeiksi linjoiksi, ja keulan munuaismaskin muoto juontaa juurensa BMW:n historiaan. Auton muodon takana on muotoilija Seungmo Lim, joka kertoo, miten autoon on luotu tunnetta ja dynamiikkaa linjojen, valon ja muotojen vuorovaikutuksen avulla – ja mitkä konseptiauton elementeistä heijastuvat tuotantoautossa.  

 

Seungmo Lim polvistuu uuden BMW 4-sarjan Coupén perän eteen. Lamput valaisevat autoa BMW Research and Innovation Centressä (FIZ) sijaitsevan pyöreän huoneen katosta aivan kuin auto seisoisi näyttämöllä. Muotoilija osoittaa kädellään eteenpäin kolmiulotteisten takavalojen ohi. ”Näkymä takaviistosta on yksi suosikkiperspektiiveistäni. Lihaksikkaan takalokasuojan heijastuma ja katkeava, vaakasuuntainen päälinja pyöräkoteloiden välissä määrittelevät tämän uuden coupén luonteen”, Lim selittää. ”Sivulta katsottuna linja vaikuttaa kaarevalta, mutta ylhäältä katsottuna se kaartelee ja antaa valon ja varjojen muovata korille tiukan sivuilmeen. Linja jakaa lisäksi auton korkeussuunnassa kahteen harmoniseen puoliskoon ja tuo autoon eleganttia ketteryyttä ja dynamiikkaa, myös silloin kun auto ei ole liikkeellä.”

Selkeä päälinja on yksi elementeistä, joka löytyy myös BMW Concept 4:stä. Tämä vuoden 2019 IAA-autonäyttelyssä julkistettu konseptiauto aloitti uuden luvun coupé-autojen historiassa ja antoi esimakua uudesta tuotantoon tulevasta mallista. Nyt BMW 4-sarjan Coupé kertoo tarinansa. Se alkoi tyhjälle paperille tehdyistä luonnoksista.

Lue lisää
Seungmo Lim - BMW 4-sarjan Coupé
The 4 - BMW 4-sarjan Coupé

”Konseptiauto on kuin elokuvatraileri.”

”Halusin muotoilla uudesta BMW 4-sarjan Coupésta erottuvan coupén, jossa on mahdollisimman selkeitä linjoja”, Seungmo Lim sanoo ja jatkaa: ”Tuotantoautoon kohdistuu aina monia auton muotoiluun liittyviä tuotevaatimuksia. Muotoilijoiden haasteena on luoda uniikki ja haluttava auto säännöstön puitteissa.”

BMW 4-sarjan Coupé muistuttaa olemukseltaan erittäin paljon BMW Concept 4 -konseptiautoa, vaikka niiden pinnat ja linjat poikkeavat selkeästi toisistaan. Mutta miten konseptiauton ja tuotantoauton muotoilu sitten varsinaisesti eroavat toisistaan? Seungmo Lim vastaa tähän, että konseptiauto on ikään kuin vaikuttava elokuvatraileri haute couture -muotinäytöksessä. ”BMW Concept 4:n tarkoituksena on edustaa merkin muotoilun ydintä erittäin selkeällä tavalla. Siihen eivät viime kädessä päde samat säännöt kuin tuotantoautoon. Siksi siinä oli mahdollista yksinkertaistaa rekisterikilpeä, valoja ja antureita ja keskittyä muotoon. BMW Concept 4:ssä halusin asettaa keskipisteeseen BMW Coupén elegantin urheilullisuuden. Elegantti konepelti, pitkä akseliväli, sulava kattolinja ja korin lyhyet ylitykset: auto ilmentää näin BMW Coupén siluettia ja mittasuhteita elegantilla ja modernilla tavalla.”

Lue lisää
”Ennen kuin teen ensimmäisen luonnoksen, kuvittelen aina mielessäni, miltä auto näyttäisi taustapeilistä katsottuna. Uusi BMW 4-sarjan Coupé tulee tekemään tässä lähtemättömän vaikutuksen.”
Seungmo Lim BMW 4-sarjan Coupé

Kun Seungmo Lim aloittaa uuden auton muotoilun, hän kuvittelee aina, miten asiakas kohtaa auton ensi kertaa. ”Tiellä, showroomissa tai taustapeilin kautta – auton on tehtävä ensisilmäyksellä lähtemätön vaikutus, joka on: wow! Tätä on BMW. Visualisoin konseptiautot aina näyttämölle valonheittimien loisteeseen. Katsojien on voitava kuvitella itsensä tulevaisuuden BMW:ssä”, Lim selittää.

BMW luo kolmentyyppisiä konseptiautoja. Visionääristen konseptiautojen tarkoituksena on ilmentää merkin tulevaa muotoiluajattelua. Toisena konseptiautotyyppinä ovat uudelleentulkinnat legendaarisista BMW-klassikoista modernilla muotoilukielellä päivitettyinä. Kolmas tyyppi ovat tuotantoautoihin perustuvat konseptiautot, joihin myös BMW Concept 4 lukeutuu.

Lue lisää

Kaksi coupéa, sama DNA.

Se, että alkuperäisen muotoilun kaikki linjat, ideat ja muodot eivät päädy lopulliseen malliversioon, ei haittaa Seungmo Limiä. ”Jokainen haaste tarkoittaa myös mahdollisuutta. Minusta oli todella mahtavaa pohtia uudelleen, kehittää ja tätä kautta parantaa BMW Concept 4:n muotoa uutta BMW 4-sarjan Coupéa varten.” Pystysuuntaisen munuaismaskin uudelleentulkinta on ikoninen elementti sekä konseptiauton että uuden BMW 4-sarjan Coupén muotoilussa.

Lue lisää
BMW 4-sarjan Coupé

Pystysuuntainen kaksiosainen munuaismaski on silta tulevaisuuteen.

Uuden BMW-auton muotoilu merkitsee myös yli satavuotisen tuotemerkkihistorian keksimistä yhä uudelleen. Seungmo Lim kävelee auton ympäri, hipaisee kolmatta kattopilaria ja sivulinjaa ja osoittaa sen jälkeen kädellään uuden BMW 4-sarjan Coupén keulaa. ”Meillä on vahva muotoiluhistoria. Tuotemerkki tekee autosta tunnistettavan – ja kaksiosainen munuaismaski on yksi selkeistä ikoneistamme. Siitä huolimatta BMW:n muotoilu täytyy keksiä uudelleen ja kääntää tulevaisuuteen yhä uudestaan. Ottaaksemme rohkean harppauksen eteenpäin olemme käyttäneet hyödyksi historiaamme uuden BMW 4-sarjan Coupén luomisessa."

Uuden BMW 4-sarjan Coupén pystysuuntaisen jäähdyttimensäleikön pitkänomainen muoto ja puskurit juontavat juurensa sellaisiin klassikoihin kuin BMW 328 ja 3.0 CSi ja ovat viittaus BMW:n pitkään ja menestyksekkääseen coupé-historiaan.

Lue lisää
Seungmo Lim - BMW 4-sarjan Coupé
BMW 4-sarjan Coupé Forbidden red

Jokainen väri kertoo omaa tarinaansa.

Automuotoilu alkaa aina linjoista. Seungmolle ne ovat ikään kuin taulunkehykset eri tunteille. Oikealla värillä niitä voi lisäksi voimistaa. ”Väri muovaa auton”, Lim sanoo ja osoittaa BMW Concept 4 -autoa. Ilmaisuvoimainen ulkoväri ”Forbidden Red” tuo erityisen hyvin esiin korin pinnan luomat muodot.Valossa kylpevät pinnat hehkuvat kiiltävän punaisina, kun taas varjossa olevat alueet näyttävät lähes mustilta, mikä luo jännittäviä kontrasteja. Seungmo Lim pystyy näkemään jo savimallista, miten valo tulee vaikuttamaan auton siluettiin. Pirskottamalla savimallin päälle muutaman kerran vettä pinnalla oleva hopeinen kalvo muuttuu heijastavaksi ja muodot tulevat näkyviin.

”Jokaisella värillä on oma persoonallisuutensa”, Seungmo Lim sanoo ja jatkaa: ”mutta uuden BMW 4-sarjan Coupén linjat ja muodot tuovat sen uniikin luonteen esille, olipa auton väri mikä tahansa.”

Lue lisää
eAcademy

eACADEMY.

Haluatko tietää lisää? Kerää lisää hyödyllisiä vinkkejä ja lue tuoreimmat tiedot sähköautoista ja ladattavista hybrideistä.